diumenge, 13 de desembre del 2015

Sàpiens (I)


"Sàpiens: una breu història de la humanitat" és un llibre escrit per l'israelià Yuval Noah Harari que fa un recorregut per tots els canvis de la nostra història i deixant pinzellades de la seva opinió creant així un best-seller digne de tenir a casa.
Segurament molta gent (i no només els pocs que esteu llegint això) veurà la paraula Sàpiens i caurà en dues possibilitats: avorrir-se o interessar-se. Bé, més bastant igual el què decidiu. Jo faré unes breus síntesis sobre aquesta obra literària d'aquells aspectes més destacats i polèmics que em presenti el llibre. Comencem per la primera:


Convivència neandertals i sàpiens?
En l'actualitat hi ha oberts moltíssims debats sobre els nostres avantpassats. El que porto avui és el tema de la convivència entre neandertals i sàpiens. Va, si us plau, no us estresseu, seré breu. Localitzo mínimament.

L'origen dels neandertals és Europa i dels sàpiens és Àfrica. En un moment donat, els últims van expandir-se pel planeta Terra fins a arribar a Europa fa uns 45.000 anys. Es van topar amb l'espècie dels neandertals i PAM, de sobte sorgeix avui en dia el debat de si van conviure junts o es van matar uns amb els altres.

Hi ha la teoria que sosté que es van fusionar i una altra que defensa que van substituir-se produint-se un genocidi. La teoria que compra la majoria d'experts i investigadors és la primera gràcies a diversos descobriments que confirmen la "fusió", però la segona segueix en peu.

A tot això vull entrar en reflexió. És un gran interrogant de la història el plantejament que us estic presentant i molts no hi penseu o pensàvem. Pareu-vos a pensar una mica (sí, sí, pensar) i imagineu-vos (fumeu-vos un porro si voleu) com podrien haver anat les coses si els neandertals haguessin sobreviscut juntament amb l'Homo Sàpiens. I ara entrem en les preguntes:

Quina mena de cultures, societats i estructures polítiques haurien sorgit?
Com s'haurien desenvolupat les creences religioses?
El Gènesi hauria afirmat que els neandertals vénen d'Adam i Eva?
L'Alcorà hauria reservat un lloc al paradís per a qualsevol espècie?
Els neandertals haurien format part de les legions romanes o de la burocràcia de la Xina imperial?
La Declaració d'Independència americana sostindria que tots els membres del gènere Homo són creats iguals?
Karl Marx hauria instat els treballadors de totes les espècies a unir-se?
L'holocaust nazi hauria exterminat a sàpiens o neandertals?

En la societat actual hi predomina la idea etnocentrista del fet que l'Homo Sàpiens està per sobre de tots els altres. Continuaríem considerant-nos una criatura única? Mira, no ho sé, m'he cansat d'imaginar tot això i la marihuana ja no em fa efecte. Però el que sí que tinc clar és una cosa, potser els nostres avantpassats van aniquilar els neandertals i tot perquè eren massa semblant per ignorar-los, però massa diferents per tolerar-los.

Atenció: "Eren massa semblant per ignorar-los, però massa diferents per tolerar-los". Hauríem de fer servir el temps verbal en passat o podríem atribuir-lo al present?

Moltes gràcies, continuarà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada