dissabte, 21 de novembre del 2015

I jo, què voto?




I jo, què voto? Algú em sap suggerir què hauria de votar?
Sóc un noi de 18 anys a qui li agrada tractar temes de política actuals. Estudio història per comprendre l'evolució de la política, entre altres aspectes. Ara mateix visc a Espanya, país on el debat polític arriba als nois i noies com jo. La gent gran ens diuen que som el futur i, per tant estem en l'obligació d'intentar fer una acció pel nostre futur que és votar. Bé, això de votar és una feina que hauríem de fer tot i que cadascú és lliure de realitzar-ho o no. Ara bé, en la meva opinió, si no votes, no pots opinar políticament (si ets major de 18). Però com tots sabem hi ha gent passota que li és igual.


En fi. Amb aquest escrit vinc a plantejar la pregunta que em porto fent fa setmanes. I jo, què voto? Quin partit voto? Quins es presenten? Quines ideologies tenen? I els seus programes electorals són creïbles? Què votaré? Què passa si no voto? Podria seguir fent una llarguíssima llista de preguntes sobre la política i les eleccions i algunes no tenen resposta concreta. Què faig? Vull efectuar el meu dret a vot, però no sé a qui donar suport!

Us haig de ser sincer. La meva votació està molt influenciada amb el que votin la meva família i la meva ideologia està en procés de formació. Per tant, el meu vot està molt relacionat amb les idees que aprenc a casa i per les meves pròpies creences o pensaments. Així doncs em pregunto, i jo, què voto?

Sé que els partits que es presenten són el PP, Ciutadans, Podemos, PSOE, i de molts altres com els catalans (ERC, CDC, ...) o IU, Vox, UPyD, etc. Els quatre primers són els que surten més a les televisions, ràdios, diaris, revistes i, en poques paraules omplen titulars i donen diners a la premsa. Però quin trio? Quin és el més adequat? Responent aquesta pregunta, el més adient seria dir que CAP és el més adequat perquè un cop ets al capdavant, tu tens el timó i el fas moure cap on t'interessa més.

D'altra banda, us plantejaré el que em plantejo sempre que llegeixo o escolto quelcom envers la política (és a dir, sempre). Jo tinc clar uns certs aspectes basats en què llegeixo, escolto, veig, debato i em diuen a casa: no votaré el Partido Popular (Mariano Rajoy) perquè no sóc de dretes ni vull que governi una altra vegada; no votaré Partido Socialista Obrero Español (Pedro Sánchez) perquè no comparteixo la seva ideologia ni segons quines paraules del seu líder; no votaré Ciutadans (Albert Rivera) perquè les seves arrels són falangistes i és de dretes, el seu líder va estar afiliat al PP i té idees racistes, entre altres motius; no votaré els partits minoritaris perquè vull (i això és personal) que el meu vot intenti fer caure algun altre partit i quedi abans el meu votat (votar un partit que faci fora al PP del govern).

Podría seguir plantejant-ne més, però amb el partit que em quedo (dels quatre més destacats) és Podemos (Pablo Iglesias). Però tampoc! És un partit amb certa tendència al comunisme i defensa idees amb les quals no estic d'acord. A més a més, cada vegada estan perdent més persones i pes. No obstant això, el plantejament el faig sense mirar estadístiques. Ajudeu-me doncs a decidir quin partit voto. Izquierda Unida? Els catalans? Vull que el meu vot serveixi d'alguna cosa i no me'n em penedeixi.

Hauria de votar en blanc? O no votar directament? La primera opció no em convenç perquè documentant-me he trobat que segons la Llei Electoral i us cito una frase del diari El Mundo, "los votos en blanco sí afectan al resultado final, en perjuicio de los partidos minoritariosSuman en el total de sufragios sobre el que se calcula la distribución de escaños y, en consecuencia, elevan el listón electoral mínimo para entrar". La segona opció no vull ni pensar-la perquè precisament estic escrivint aquest article per decidir què votar. Tanmateix, l'abstenció també té un motiu a la Llei Electoral i és el següent: "aunque las cifras de abstención suponen a veces la mitad del electorado, la ley considera los resultados legítimos [...] No está claro a quién beneficia o perjudica la abstención, si bien los estudios detectan que suele afectar más al votante de izquierda, que se moviliza menos.", cita El Mundo.

En conclusió... Quina conclusió? No he acabat en res! Què voto? Les pròximes eleccions són el 20 de desembre. Tinc un mes per decidir-me, però tal com ho descric ho veig complicat. Sé que més d'una persona es troba en el mateix dilema que jo i ens preguntem, a qui votem?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada