dilluns, 8 de desembre del 2014

Estats Units: capitalisme, imperialisme, poder militar i patriotisme desde la ignorància



Bé doncs, primer diré que això és força subjectiu. Hi haurà gent que cregui el mateix que jo i gent que no, però intentaré fer servir un punt de vista una mica més objectiu, sense argumentar amb estereotips, ja que no he tingut l'oportunitat de visitar aquest país i no sé si són veritat o no.

Primer haig de dir que els Estats Units és la potència més gran capitalista i imperialista que hi ha hagut sempre al món, així que començaré per definir i més tard criticar aquest model de govern.

El capitalisme apareix després de la revolució industrial, a mitjans del segle XIX. Consisteix en un sistema econòmic en què l'objectiu de l'empresa (privada) és maximitzar el benefici de la mateixa sense escrúpols.

La principal crítica que pot rebre, i que hi faig jo mateix, és la mala distribució de la riquesa. Quatre persones poden tenir el 30% de la riquesa del món "gràcies" a aquest sistema, i els treballadors de l'empresa que fan que aquestes persones tinguin tants diners treballen per un sou incomparable amb el qual guanyen els quatre propietaris, perquè és un sistema desigualitari, on qui fa el treball cobra misèria i el qui està al cap de l'empresa cobra molt sense fer res.

El filòsof Kant deia que t'has de comportar de tal mode que la teva conducta pugui convertir-se en norma per a tots els homes en condicions similars. Dubto molt que si una d'aquestes quatre persones treballés també per la misèria que els hi paga als treballadors faria el possible per a cobrar més. L'ús de la deslocalització de les empreses és una altra cosa que està al punt de mira dels que critiquen com jo aquest model econòmic. Els Estats Units ha fet ús d'aquesta espremedora de treballadors de ja fa molt: porta una producció del que sigui del seu país a un altre, on la mà d'obra sigui més barata i així en surtin beneficiosos pagant-los misèria als treballadors del país deslocalitzat.

Una de les crítiques que hi faig també a aquest país és el ja esmentat abans, l'imperialisme. Estats Units és un país sense fonts minerals, i el que fa és economitzar-se a través de la indústria, comprant així tot el que necessita i contaminant el país venedor de la matèria primera (gas natural, petroli, etc.). Al govern d'aquest país li és igual el medi ambient: USA és el culpable del 30% de la contaminació mundial.

Estats Units és alhora una de les majors potències militars del món, i n' aprofiten del fet que ho són: Irak, Vietnam, Afganistan, ... Només intervé en països amb recursos naturals que pot explotar. Segons uns estudis apareguts a la revista "American Journal of Public Health", Estats Units és la responsable del 41% de la despesa militar al món, seguit de China amb un 8'2% i Rússia amb un 4'1%. Els EUA té bases militars a les quals ells han batejat amb el nom de "lily pad", o nenúfars en català, i estan instal·lades arreu del món: a Canadà, Cuba, Hondures, Colòmbia, Equador, Perú, Noruega, Portugal, Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Grècia, Bèlgica, als Països Baixos, Àustria, Noruega, Anglaterra, Egipte, Aràbia Saudi, Oman, Irak, Turquia, Afganistan, Pakistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Kazakhstan, Corea del Sud, Japó, a gran part d'Indonèsia, Nova Zelanda i a Austràlia, amb més de mil bases en 150 països, perquè no he pogut nomenar a molts però sí als més importants, i cal sumar les sis mil bases internes al mateix país.


Una altra raó és el patriotisme des de la ignorància, i no és per basar-me en un estereotip com és el que tots els nord-americans són molt patriota i són molt ignorants, però així ho són, des de l'obligació en gran part de les escoles per començar el dia amb el jurament de lleialtat a la bandera i a la nació (el "pledge of allegiance") fins a l'omnipresència de la bandera arreu del país. Aixì ho demostra també una enquesta del "Marist Poll" publicada el 4 de juliol de 2011 amb motiu de l'"Independence Day", en què només un 58% dels nord-americans van ser capaços d'identificar la data de 1776 com l'any de la declaració d'Independència. Una altra pregunta que es va fer va ser de quin Estat es van alliberar les colònies aquell any, en el que només un 76% va saber respondre satisfactòriament Anglaterra. Tenint en compte que els Estats Units no és que tingui una història gaire llarga, dóna a reflexionar que els seus habitants no sàpiguen les dates dels esdeveniments més importants del seu país, del que són tan patriòtics.

En conclusió, Estats Units és un país que s'aprofita dels altres països, no l'importa el medi ambient, abusa del seu poder militar i són molt patriòtics des de la ignorància.

Article escrit per Marc Ortega

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada